Βήχας

 
ΒήχαςΗ βήχας είναι ένας σημαντικός τρόπος να διατηρήσετε το λαιμό και τους αεραγωγούς σας καθαρούς. Ωστόσο, ο υπερβολικός βήχας μπορεί να υποδεικνύει μια υποκείμενη νόσο ή διαταραχή.

Σε κάποιες περιπτώσεις ο βήχας είναι ξηρός, ενώ σε άλλες θεωρείται παραγωγικός.
Παραγωγικός είναι ο βήχας που φέρει βλέννα. Η βλέννα καλείται επίσης φλέμα ή πτύελο.

Ο βήχας μπορεί να είναι είτε οξύς ή χρόνιος:

 • Ο οξύς βήχας ξεκινά συνήθως ξαφνικά και οφείλεται συχνά σε κρύωμα, γρίπη ή παραρρινοκολπίτιδα. Συνήθως αποδράμει μετά από 3 εβδομάδες.
 • Ο υποξύς βήχας διαρκεί 3 έως 8 εβδομάδες.
 • Ο χρόνιος βήχας διαρκεί περισσότερο από 8 εβδομάδες.

Ο βήχας είναι μέρος μιας αυτο-προστατευτικής αντίδρασης του οργανισμού. Ο βήχας μπορεί να είναι μια κουραστική και ενοχλητική εμπειρία. Ωστόσο, είναι βασικό κομμάτι του μηχανισμού αυτο-καθαρισμού του οργανισμού. Χρησιμεύει κυρίως στον καθαρισμό των αεραγωγών, προστατεύοντας έτσι τους πνεύμονες. Ο βήχας προκαλείται όταν ενεργοποιηθούν οι ειδικοί νεύρο-υποδοχείς στους αεραγωγούς. Για παράδειγμα, ο καπνός, η σκόνη ή τα ψίχουλα της τροφής προκαλούν μια άμεση αντίδραση βήχα. Το οξύ από το στομάχι που ανεβαίνει στον οισοφάγο (γνωστό ως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση) μπορεί επίσης να προκαλέσει αυτήν την αντίδραση καθώς και το οπισθορινικό στάξιμο εκκρίσεων στην ιγμορίτιδα. Ο βήχας είναι κοινό σύμπτωμα σε αναπνευστικά νοσήματα όπως το Άσθμα και η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και καμιά φορά μπορεί να είναι σύμπτωμα φαρμακευτικής αγωγής. Η υπερβολική ποσότητα εκκρίσεων (φλέματος) στους αεραγωγούς μπορεί επίσης να ενεργοποιήσει το αντανακλαστικό του βήχα, ιδιαίτερα όταν τα φλέματα είναι παχύρευστα και κολλώδη και εμποδίζουν τα μαλακά τριχάκια (κροσσοί) που υπό φυσιολογικές συνθήκες μεταφέρουν τη βλέννα έξω από τους αεραγωγούς. Οι ενεργοποιημένοι υποδοχείς στέλνουν νευρικά σήματα στον εγκέφαλο, ο οποίος απαντά προσπαθώντας να αποβάλει τον ερεθιστικό παράγοντα. Οι δυνατές, αιφνίδιες αποβολές αέρα από τους πνεύμονες μέσω του βήχα βοηθάνε στη μεταφορά της ερεθιστικής ουσίας στην τραχεία και από εκεί έξω από τον οργανισμό. Όταν ο οργανισμός είναι υγιής, οι αεραγωγοί καθαρίζονται επιτυχώς με το βήχα. Όταν όμως είμαστε άρρωστοι και ιδιαίτερα όταν τα φλέματα είναι παχύρευστα και κολλώδη, η αντίδραση του βήχα δεν αρκεί για να αποβάλει το φλέμα. Υπάρχουν ισχυρές βλεννολυτικές ουσίες, όπως η αμβροξόλη που κάνουν τα φλέματα πιο λεπτόρρευστα και επομένως, ευκολότερο να αποβληθούν.
 
Αίτια
 
Εκτός από τις πρόσφατες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, όπως το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη, άλλα κοινά αίτια βήχα περιλαμβάνουν:

 • Αλλεργίες και άσθμα
 • Πνευμονικές λοιμώξεις, όπως πνευμονία ή οξεία βρογχίτιδα
 • Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (εμφύσημα ή χρόνια βρογχίτιδα)
 • Παραρρινοκολπίτιδα που οδηγεί σε οπισθορρινική καταρροή
 • Πνευμονοπάθειες, όπως βρογχιεκτασία, διάμεση πνευμονοπάθεια ή όγκοι
 • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
 • Κάπνισμα
 • Έκθεση σε παθητικό κάπνισμα
 • Έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους
 • Αναστολείς ACE (φάρμακα που χρησιμοποιούνται στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης)
 
 
 
Πότε πρέπει να καλέσετε γιατρό
 
Καλέστε ασθενοφόρο αμέσως, αν:
 
Καλέστε το γιατρό σας αν:
 
Πότε θα αρχίσετε να νιώθετε καλύτερα
 
Πρόληψη
 
 
 
 
Πνευμονολόγος Dr. Παύλος Μιχαηλόπουλος
 
Εγνατία 95 54635 Θεσσαλονίκη (Στάση Αγ. Σοφίας)
 
Τηλέφωνο: +302310237337
 
Κινητό τηλέφωνο: +306972010424
 
Φαξ: +302310237337
 
Ωράριο λειτουργίας
 
 
vriskodoctor.gr