Συχνές ερωτήσεις ασθενών

 
(Άσθμα - Χ.Α.Π. - Διακοπή Καπνίσματος - Υπνική Άπνοια - Εμβόλιο Γρίπης - Αντιβιοτικά)
 

1. Τι είναι το άσθμα;

 
Το άσθμα είναι μία μακροχρόνια φλεγμονή των πνευμονικών αεραγωγών. Η φλεγμονή προκαλεί διόγκωση της εσωτερικής μεμβράνης των αεραγωγών, σύσπαση των μυών γύρω από τους αεραγωγούς και παραγωγή περισσότερης βλέννης. Τα φαινόμενα αυτά προκαλούν στένωση των αεραγωγών και δυσκολεύουν την αναπνοή.

Τι προκαλεί το άσθμα;

Κανείς δε γνωρίζει τι ακριβώς προκαλεί το άσθμα. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι είναι συχνότερο, σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό άσθματος ή αλλεργιών.

Ποια είναι τα συμπτώματα του άσθματος;

Τα συνηθέστερα συμπτώματα του άσθματος είναι: βήχας, σφίξιμο στο στήθος, δύσπνοια και συριγμός. Όταν τα συμπτώματα επιδεινώνονται πολύ, αυτό ονομάζεται κρίση.
Περισσότερες πληροφορίες για το άσθμα στο: www.myasthma.gr
 

2. Τι είναι η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π.);

 
Με τον όρο Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π.) περιγράφουμε μία ομάδα πνευμονικών παθήσεων, οι οποίες έχουν κοινό χαρακτηριστικό, τη στένωση των βρόγχων, με αποτέλεσμα να αδειάζουν δύσκολα οι πνεύμονες από τον αέρα που περιέχουν (δύσκολη εκπνοή). Αυτή η δυσκολία μπορεί να οδηγήσει σε παγίδευση αέρα μέσα στο θώρακα στο τέλος της εκπνοής, σε δυσκολία και στην εισπνοή (δύσπνοια) και στο αίσθημα της εύκολης κόπωσης. Η Χ.Α.Π. είναι ένας όρος που ταιριάζει σε έναν ασθενή που πάσχει από χρόνια βρογχίτιδα ή πνευμονικό εμφύσημα ή από συνδυασμό των δύο αυτών καταστάσεων. Είναι διαφορετική πάθηση από το άσθμα, μερικές φορές, όμως, είναι δύσκολο να την ξεχωρίσουμε από το χρόνιο άσθμα.

 

3. Τι είναι η άπνοια ύπνου (και πώς θα αναγνωρίσουμε τους ασθενείς αυτούς);

 
Η υπνική άπνοια ή, πιο επιστημονικά, το σύνδρομο απνοιών – υποπνοιών κατά τον ύπνο (ΣΑΥΥ) είναι μία πάθηση που χαρακτηρίζεται από πλήρη ή μερική διακοπή της αναπνοής (άπνοια ή υπόπνοια, αντίστοιχα), κατά τον ύπνο. Για να θεωρηθεί αυτή η διακοπή ως παθολογική, θα πρέπει να υπερβαίνει σε διάρκεια τα 10 δευτερόλεπτα.

Στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων, η διακοπή της αναπνοής οφείλεται σε πλήρη ή μερική απόφραξη στο επίπεδο του φάρυγγα (κυρίως στην περιοχή πίσω από τη μαλθακή υπερώα και τη γλώσσα), οπότε μιλάμε για αποφρακτικό ΣΑΥΥ.

Πολύ σπανιότερα, το πρόβλημα εντοπίζεται στην κεντρική ρύθμιση της αναπνοής από το κεντρικό νευρικό σύστημα, οπότε μιλάμε για κεντρικού τύπου ΣΑΥΥ. Στην περίπτωση αυτή, η αναπνοή διακόπτεται, αλλά οι ανώτεροι αεραγωγοί παραμένουν ανοικτοί.
 

4. Γιατί το κάπνισμα είναι επιβλαβές;

 
Στον καπνό των τσιγάρων υπάρχουν περισσότερες από 4.000 χημικές ουσίες είτε ως αέρια είτε ως μικροσκοπικά σωματίδια.

Εκτός από τη νικοτίνη, η οποία είναι ένα ιδιαίτερα ισχυρό δηλητήριο, οι συνέπειες στην υγεία οφείλονται στις 2.500 τοξικές ουσίες που περιέχονται στα φύλλα καπνού και στις περίπου 4.000 ουσίες που παράγονται κατά την καύση τους.
Ανάμεσα στις χημικές ουσίες που υπάρχουν σε μορφή σωματιδίων, ξεχωρίζουν οι εξής:

Νικοτίνη: Είναι το συστατικό που προκαλεί εθισμό. Η νικοτίνη είναι φάρμακο που διεγείρει την απελευθέρωση, σε μεγάλες ποσότητες, διαφόρων ουσιών που φυσιολογικά υπάρχουν στον οργανισμό και οι οποίες δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα και άμεσα, στην καρδιά, αυξάνοντας τους παλμούς της καρδιάς και την αρτηριακή πίεση. Η νικοτίνη, σε μεγάλες ποσότητες, είναι εξαιρετικά τοξική.

Πίσσα: Είναι καφέ και μοιάζει με σιρόπι. Η πίσσα είναι μία καρκινογόνος ουσία που εναποτίθεται στους πνεύμονες και στο αναπνευστικό σύστημα και απορροφάται σταδιακά. Η πίσσα είναι παρασκεύασμα πολλών διαφορετικών χημικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένης της φορμαλδεΰδης, του αρσενικού, του κυανιδίου και του βενζολίου.

Στα αέρια περιλαμβάνονται:

Μονοξείδιο του άνθρακα: Αυτό δεσμεύεται στην αιμοσφαιρίνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων ευκολότερα από το οξυγόνο, μειώνοντας τα επίπεδα οξυγόνου, πράγμα που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για όσους υποφέρουν από χρόνιες πνευμονικές / καρδιακές παθήσεις.
 

5. Τι πρέπει να ξέρω για τα εμβόλια της γρίπης και της πνευμονίας;

 
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι στους ασθενείς με ΧΑΠ, το εμβόλιο της γρίπης είναι αποτελεσματικό στο να μειώνει τον αριθμό, αλλά και τη σοβαρότητα των ιώσεων, στη διάρκεια του χειμώνα. Συνεπώς, ο αντιγριπικός εμβολιασμός συνιστάται σε όλους τους ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα και ειδικότερα σε αυτούς με ΧΑΠ.

Πρέπει να υπενθυμίζετε στο γιατρό και στο φαρμακοποιό σας, το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο τον Οκτώβριο. Ακόμα καλύτερα είναι να γίνεται και μία αναμνηστική δόση το Φεβρουάριο, για τις ανοιξιάτικες ιώσεις.

Όλα τα άτομα μπορούν να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο, αρκεί να μην είναι αλλεργικά στα αβγά και να μην είναι κρυολογημένα, οπότε πρέπει να αναβληθεί ο εμβολιασμός για λίγες μέρες. Παρενέργειες δεν υπάρχουν, εκτός, ίσως, από κοκκίνισμα και ερεθισμό στο σημείο του σώματος που έγινε το εμβόλιο και, ίσως, κάποια πολύ ελαφρά συμπτώματα γρίπης, αμέσως μετά.

Το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου (ή κατά της πνευμονίας, όπως λέγεται, λανθασμένα), γίνεται κάθε 5 χρόνια και δεν έχει αποδειχθεί, επαρκώς, η χρησιμότητά του στη ΧΑΠ, όπως με το αντιγριπικό. Πάντως, εάν γίνει, δε βλάπτει.
 

6. Χρειάζεσαι, πραγματικά, αντιβιοτικό;

 
Σκέψου… Όταν παίρνεις αντιβιοτικά, χωρίς να τα χρειάζεσαι, μπορεί να βλάψεις την υγεία σου

Τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται για να θεραπεύσουν ασθένειες που προκαλούνται από μικρόβια, όπως η ουρολοίμωξη, η μικροβιακή αμυγδαλίτιδα, η πνευμονία και ορισμένες περιπτώσεις ωτίτιδας.

Τα αντιβιοτικά, δε σκοτώνουν τους ιούς. Δεν είναι αποτελεσματικά σε ιώσεις, όπως το κρυολόγημα, η γρίπη και η βρογχίτιδα. Μην ξεχνάς:

Τα αντιβιοτικά έχουν παρενέργειες, όπως:

• Ναυτία
• Έμετο
• Διάρροια
• Εξάνθημα
• Επικίνδυνες Αλλεργίες
Η άσκοπη λήψη αντιβιοτικών καταστρέφει τις χλωρίδες σου, δηλαδή τα χρήσιμα μικρόβια που «κατοικούν» στο σώμα σου και φυσιολογικά, σε προστατεύουν.

 

7. Αν κάποιος δεν εισπνέει τον καπνό, υπάρχει κίνδυνος;

 
Ναι. Όποτε ο καπνός αγγίζει ζωντανά κύτταρα, προκαλεί βλάβη. Οι καπνιστές πίπας και πούρου που συνήθως δεν εισπνέουν τον καπνό, είναι και αυτοί σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου (ιδιαιτέρως του ανώτερου αναπνευστικού, του στόματος, της γλώσσας και των χειλιών), χωρίς να μειώνουν τον κίνδυνο από την καρδιά.
 
 
 
 
Πνευμονολόγος Dr. Παύλος Μιχαηλόπουλος
 
Εγνατία 95 54635 Θεσσαλονίκη (Στάση Αγ. Σοφίας)
 
Τηλέφωνο: +302310237337
 
Κινητό τηλέφωνο: +306972010424
 
Φαξ: +302310237337
 
Ωράριο λειτουργίας
 
 
vriskodoctor.gr