Γρίπη - Κοινό Κρυολόγημα

 
Γρίπη
 
Τι είναι η γρίπη;
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η γρίπη προσβάλλει περίπου το 5-15% του παγκόσμιου πληθυσμού και προκαλεί σοβαρή ασθένεια μέχρι και σε 5 εκατομμύρια άτομα κάθε χρόνο. Οι θάνατοι για τους οποίους ευθύνεται είναι μεταξύ 250.000 και 500.000 κάθε χρόνο, παγκοσμίως.


Επισκόπηση
Η γρίπη είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική λοίμωξη των πνευμόνων και των ανώτερων αεραγωγών που προκαλείται με μόλυνση από έναν από τους τρεις ιούς της γρίπης, A, B ή C. Ο ιός μεταδίδεται σε σταγονίδια σάλιου που αποβάλλονται με το βήχα ή το φτάρνισμα στον αέρα από τα προσβεβλημένα άτομα.

Μετά από μία σύντομη περίοδο επώασης (1-4 ημέρες), αρχίζουν να εμφανίζονται τα συμπτώματα, συχνά αρκετά απότομα. Τα άτομα συνήθως μεταδίδουν την ασθένεια για μία ημέρα περίπου πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα και συνεχίζουν να τη μεταδίδουν για 5 ημέρες μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων. Τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι ίσως να μεταδίδουν την ασθένεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αν έχουν πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα άτομα που μεταδίδουν την ασθένεια θα πρέπει να αποφεύγουν να έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα μέχρι να νιώσουν καλύτερα.

Οι επιδημίες γρίπης συνήθως ξεσπούν τους χειμερινούς μήνες (Οκτώβριο – Απρίλιο στο βόρειο ημισφαίριο) εξαιτίας των συνθηκών ψύχους και υγρασίας που επιτρέπουν στον ιό να επιβιώσει περισσότερο έξω από τον οργανισμό. Στα ισημερινά κλίματα, αυτό το εποχικό φαινόμενο είναι λιγότερο έντονο.

Συμπτώματα
Τα συμπτώματα συνήθως κλιμακώνονται μετά από 2-3 ημέρες και διαρκούν 5-8 ημέρες. Τα συμπτώματα γρίπης είναι πιθανό να παραγνωριστούν ως αυτά σοβαρού κρυολογήματος. Τόσο η γρίπη όσο και το κοινό κρυολόγημα προκαλούνται από ιούς αλλά η γρίπη έχει μεγαλύτερη επίπτωση στους πνεύμονες και συνδέεται με σοβαρότερη γενική νόσηση. Ίσως η ρινική συμφόρηση να είναι λιγότερο έντονη από ότι στο κρυολόγημα.

Βασικά συμπτώματα:

Υψηλή θερμοκρασία (πυρετός) που αναπτύσσεται γρήγορα (38˚C/ 100,4˚F ή άνω) • Εφίδρωση • Γενική αίσθηση πόνου και ενόχλησης σε όλο το σώμα • Ξηρός, θωρακικός βήχας • Ξηρολαιμία • Φτάρνισμα • Απώλεια όρεξης • Δυσκολία στον ύπνο • Τάση για έμετο και διάρροια (ειδικά στα παιδιά).

Παρόλο που ο πυρετός, η ξηρολαιμία και η γενική αδιαθεσία υποχωρούν μετά από μία εβδομάδα, τα συμπτώματα όπως ο βήχας και η κόπωση ίσως να διαρκέσουν μέχρι και για 3 εβδομάδες.

Πώς αλλάζει η γρίπη;
Ο ιός της γρίπης μεταβάλλει τα χαρακτηριστικά του συχνά. Συνήθως, αυτές οι αλλαγές είναι μικρές και ο νέος ιός είναι παρόμοιος με τα προηγούμενα μικροβιακά στελέχη. Παρόλο που τα νέα αυτά μικροβιακά στελέχη προκαλούν επιδημίες κάθε λίγα χρόνια, πολλά άτομα θα έχουν κάποια μορφή ανοσοποίησης και έτσι μόνο κάποια μειονότητα θα είναι ευάλωτη στη γρίπη

Περιστασιακά, ο ιός της γρίπης υφίσταται σημαντική αλλαγή με αποτέλεσμα ένα εντελώς νέο μικροβιακό στέλεχος που προκαλεί πανδημία γρίπης. Η πανδημική γρίπη παρατηρείται κάθε λίγες δεκαετίες και μεταδίδεται γρήγορα στις περισσότερες χώρες επειδή οι πληθυσμοί δεν έχουν καμία ανοσοποίηση στα νέα μικροβιακά στελέχη του ιού. Τα συμπτώματα είναι τα ίδια με την κοινή γρίπη αλλά ενδέχεται να είναι πιο σοβαρά.

Η αυξημένη χρήση αεροπορικών ταξιδιών διευκολύνει τη μετάδοση των ιών σε όλο τον κόσμο με ταχύτερο ρυθμό από ότι θα συνέβαινε στα προηγούμενα ξεσπάσματα.

Ενημερωθείτε σχετικά με την πανδημική γρίπη.

Μελλοντικές επιπλοκές:
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προβλέπει ότι η επόμενη πανδημία γρίπης θα μπορούσε να σκοτώσει έως και 650.000 άτομα. Οι αναπτυσσόμενες χώρες πιθανό να κινδυνεύουν μεγαλύτερο επειδή διαθέτουν περιορισμένες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και τα άτομα ίσως να πάσχουν ήδη από ασθένειες λόγω της κακής διατροφής.
 
 
 
Κοινό κρυολόγημα
 
 
 
 
Πνευμονολόγος Dr. Παύλος Μιχαηλόπουλος
 
Εγνατία 95 54635 Θεσσαλονίκη (Στάση Αγ. Σοφίας)
 
Τηλέφωνο: +302310237337
 
Κινητό τηλέφωνο: +306972010424
 
Φαξ: +302310237337
 
Ωράριο λειτουργίας
 
 
vriskodoctor.gr