Άσθμα

 
ΆσθμαΤο άσθμα είναι μια χρόνια ασθένεια των αεραγωγών (δηλαδή των βρόγχων που είναι τα «σωληνάκια» που μεταφέρουν τον αέρα στους πνεύμονες). Εμφανίζεται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών, και είναι η πιο κοινή νόσος του κατώτερου αναπνευστικού. Τις τελευταίες δεκαετίες παρουσιάζει σταθερή αύξηση σε όλο τον κόσμο.

Το άσθμα παρουσιάζει εξάρσεις (που ονομάζονται κρίσεις άσθματος) και υφέσεις με συμπτώματα που άλλοτε είναι ήπια, ενώ άλλες φορές χειροτερεύουν συνεχώς. Προκαλεί βήχα, συριγμό (ήχος σφυρίγματος κατά την αναπνοή), σφίξιμο στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια) και προκαλείται από διάφορους παράγοντες όπως αλλεργίες, άσκηση, ερεθιστικούς παράγοντες, ιώσεις.

Πέρα από τα συμπτώματα και το ιστορικό του κάθε ασθενή, είναι σημαντική η μέτρηση της αναπνευστικής λειτουργίας, τόσο για την διάγνωση όσο και την παρακολούθηση του άσθματος. Αυτό γίνεται με την σπιρομέτρηση και την ροομέτρηση.

Οι κρίσεις του άσθματος προκαλούνται όταν οι αεραγωγοί αντιδρούν σε διάφορα ερεθίσματα (αλλεργιογόνα, καπνός, άσκηση, ιώσεις κ.α.). Χαρακτηριστικό του άσθματος είναι η αλλεργική φλεγμονή που προκαλείται στους αεραγωγούς. Αυτή χαρακτηρίζεται από αυξημένη παραγωγή βλέννας (παχύρρευστες κολλώδεις εκκρίσεις), οίδημα (πρήξιμο) της εσωτερικής επιφάνειάς τους, και πάχυνση του τοιχώματος. Στην κρίση άσθματος οι λείοι μύες που περιβάλλουν τους αεραγωγούς συσπώνται με αποτέλεσμα να στενεύουν, και να μειώνεται σημαντικά η ποσότητα του αέρα που ρέει μέσα στους πνεύμονες. Αυτή η αλυσιδωτή αντίδραση οδηγεί στα συμπτώματα του άσθματος.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Τι είναι το Άσθμα;
 
Τι είναι το Άσθμα;Το άσθμα είναι μια συνήθης, χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και στένωση των αεραγωγών. Η στένωση είναι διαλείπουσα στο ελαφρύ άσθμα, αλλά συχνά γίνεται επίμονη. Μπορεί να μεταβάλλεται ανά μικρές χρονικές περιόδους είτε αυτόματα, είτε σαν αποτέλεσμα της θεραπείας.

Το άσθμα επηρεάζει παιδιά και ενήλικες και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Το άσθμα είναι η πιο συχνή χρόνια πάθηση της παιδικής ηλικίας.

Τα συμπτώματα του άσθματος περιλαμβάνουν συρίττουσα αναπνοή, δύσπνοια, σφίξιμο στο στήθος και βήχα.

Τα συμπτώματα υποχωρούν με την κατάλληλη θεραπεία (στο 5% των ασθενών η θεραπεία δεν επιτυγχάνει τον έλεγχο των συμπτωμάτων). Μερικοί ασθενείς με άσθμα είναι επιρρεπείς σε πολύ σοβαρές κρίσεις, που μπορεί να αποβούν μοιραίες.

Η πλειονότητα των θανάτων από άσθμα συμβαίνει σε ανθρώπους ηλικίας άνω των 45 ετών (το 40% αυτών είναι 75 ετών ή και παραπάνω).

Σε όλο τον κόσμο, υπολογίζεται ότι 180.000 άνθρωποι πεθαίνουν από άσθμα κάθεχρόνο.

Η συχνότητα του άσθματος στους ενήλικες αυξάνεται παγκοσμίως. Είναι υψηλότερη στη Μεγάλη Βρετανία (10 – 13%) και χαμηλότερη στη Γεωργία (0.28%).
 
 
 
Έχω Άσθμα;
 
Τύποι Άσθματος
 
Τι προκαλεί το Άσθμα;
 
Θεραπεία Άσθματος
 
Αντιμετώπιση Άσθματος
 
 
 
 
Πνευμονολόγος Dr. Παύλος Μιχαηλόπουλος
 
Εγνατία 95 54635 Θεσσαλονίκη (Στάση Αγ. Σοφίας)
 
Τηλέφωνο: +302310237337
 
Κινητό τηλέφωνο: +306972010424
 
Φαξ: +302310237337
 
Ωράριο λειτουργίας
 
 
vriskodoctor.gr