Επικοινωνήστε μαζί μας

Πνευμονολόγος Dr. Παύλος Μιχαηλόπουλος

Εγνατία 95 (Στάση Αγ. Σοφίας)
546 35 Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο 2310-237337
Κινητό τηλέφωνο 6972-010424
Φαξ 2310-237337

%64%72%70%6D%69%63%68%61%69%6C%6F%70%6F%75%6C%6F%73%40%79%61%68%6F%6F%2E%67%72

Ωράριο λειτουργίας

Δευτέρα έως Πέμπτη από 17:30 έως 20:30 κατόπιν ραντεβού

Στην αρχή

Κλείστε ραντεβού online

  • Vrisko doctor

Σπιρομέτρηση


Spirometrisi
Σπιρομέτρηση

Η σπιρομέτρηση είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη εξέταση ελέγχου της αναπνευστικής λειτουργίας. Αποτελεί άριστο και εύχρηστο έμμεσο εκτιμητή των μηχανικών ιδιοτήτων του αναπνευστικού συστήματος. Είναι μια ιατρική πράξη η οποία μετράει τον όγκο του αέρα που εκπνέει ή εισπνέει ο εξεταζόμενος σε σχέση με το χρόνο ή μετρά τη μεταβολή του όγκου αυτού σε σχέση με το χρόνο. Το πρωτοπαθές μέγεθος που μετράται μπορεί να είναι ο όγκος ή η ροή αέρα. Παλαιότερα είχαμε μόνο την καταγραφή του όγκου προς τον χρόνο ενώ αργότερα και την καταγραφή της ροής προς τον όγκο.

Είναι μια πολύ χρήσιμη εξέταση και τα αποτελέσματά της συνδέονται επαρκώς με τη νοσηρότητα και την επιβίωση των ασθενών, αφού έχει αποδειχθεί η προγνωστική αξία της FVC και του FEV1 για νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος και όχι μόνον αυτού.

Η αξία της σπιρομέτρησης όσον αφορά την εκτίμηση της υγείας του αναπνευστικού συστήματος, είναι η ίδια όπως αυτή της αρτηριακής πίεσης όσον αφορά την υγεία του καρδιαγγειακού. Τα λαμβανόμενα δεδομένα επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις παρεμβάσεις αλλά και διάφορες θεωρήσεις σχετικά με την κατάσταση του εξεταζόμενου, τη φύση και σοβαρότητα της βλάβης ή το βαθμό απάντησης στη θεραπεία.


Πότε πρέπει να κάνετε σπιρομέτρηση;

Η σπιρομέτρηση πρέπει να γίνεται όταν:

  • Είστε καπνιστής, ιδίως άνω των 40 ετών.
  • Έχετε βήχα.
  • Νιώθετε δύσπνοια, βάρος στο στήθος ή σας κόβεται η ανάσα.
  • Όταν έχετε συριγμό κατά την αναπνοή («σφύριγμα». «γατάκια», «χουρχουρητό»)
  • Όταν πάσχετε από κάποιο γνωστό πνευμονικό νόσημα.
  • Προληπτικά όταν λαμβάνετε φάρμακα ή πάσχετε από άλλα νοσήματα που μπορεί να επηρεάζουν τον πνεύμονα και σύμφωνα με την γνώμη του ιατρού σας.
Πώς γίνεται η απλή σπιρομέτρηση;

Χρειάζεται συνεργασία με τον πνευμονολόγο, ο οποίος θα σας εξηγήσει πώς πρέπει να την εκτελέσετε για να έχουμε σωστά αποτελέσματα. Η εξέταση αυτή γίνεται αναπνέοντας μέσα στο σπιρόμετρο, τοποθετώντας σφιχτά τα χείλη σας γύρο από το επιστόμιο. Κρατώντας το σπιρόμετρο θα πρέπει:

  1. Να εισπνεύσετε όσο πιο βαθειά γίνεται
  2. Να φυσήξετε δυνατά τον αέρα όσο πιο γρήγορα γίνεται
  3. Να συνεχίσετε το φύσημα μέχρι να αδειάσουν οι πνεύμονες σας και ο γιατρός σας πει να σταματήσετε, συνήθως μετά από 6 δευτερόλεπτα. Στο διάστημα αυτό δεν πρέπει να εισπνεύσετε.

Για να είναι σωστή η εξέταση πρέπει να την επαναλάβετε δύο-τρείς φορές ώστε να έχουμε ακριβή αποτελέσματα.

Τι συμβαίνει όταν τα αποτελέσματα είναι παθολογικά;

Εάν τα αποτελέσματα της σπιρομέτηρησης δεν είναι φυσιολογικά ή εάν κρίνει ο πνευμονολόγος από το ιστορικό ότι χρειάζεται, θα πρέπει να επαναλάβετε την σπιρομέτρηση 15 λεπτά αφού έχετε λάβει κάποιες εισπνοές φαρμάκου . Αυτό μας βοηθά να διαπιστώσουμε αν η βλάβη που φαίνεται στους πνεύμονες σας είναι αναστρέψιμη και κατά πόσο η χορήγηση ενός φαρμάκου θα βοηθήσει την αναπνοή σας. Η ανταπόκριση στο φάρμακο αυτό μας βοηθά να διαγνώσουμε αν έχετε άσθμα (που συχνά παρατηρούμε βελτίωση) ,ΧΑΠ (που έχουμε μικρή βελτίωση), ή κάποιο άλλο νόσημα.

Τι συμβαίνει όταν τα αποτελέσματα είναι φυσιολογικά;

Όπως κάθε ιατρική εξέταση, έτσι και η σπιρομέτρηση δεν είναι η μοναδική εξέταση την οποία λαμβάνει υπόψη ο πνευμονολόγος. Για παράδειγμα εάν κάποιος έχει συμπτώματα άσθματος στο παρελθόν, μπορεί να έχει άσθμα ακόμη και αν την συγκεκριμένη στιγμή η εξέταση είναι φυσιολογική. Επίσης ένας καπνιστής μπορεί να έχει φυσιολογική σπιρομέτρηση εάν όμως συνεχίσει το κάπνισμα διατρέχει τον κίνδυνο να εμφανίσει στο μέλλον Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (οπότε και παθολογική σπιρομέτρηση), καρδιακά προβλήματα, εγκεφαλικά επεισόδια, καρκίνο κ.α.